Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Lapseki Meslek Yüksekokulu

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lapseki Meslek Yüksekokulu Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Maliye ve Bankacılık ve Sigortacılık olmak üzere 2 programdan oluşmaktadır.

BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI

Doç.Dr. Mesut YÜCESAN (BÖLÜM BAŞKANI)

Doç. Dr. Recep FEDAİ 

Doç.Dr. Erdal EROĞLU

Dr. Öğretim Üyesi Selin TÜRKMEN 

Bankacılık ve Sigortacılık Programı, ulusal ve uluslararası finans piyasalarında istihdamı karşılamayı amaç edinmiş, disiplinler arası bir bilim dalıdır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lapseki meslek Yüksekokulu bünyesinde 2019-2020 akademik yılında normal eğitim öğretime başlamıştır.

Meslek Yüksekokulumuz Bankacılık ve Sigortacılık Programı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ye göre TYT (Temel Yeterlilik Testi) puan türünde öğrenci almaktadır. Eğitim dili Türkçedir.

Misyon

Bankacılık ve sigortacılık alanında yeterli bilgi seviyesine erişmiş, bu bilgileri mesleğinde nasıl kullanabileceğini öğrenmiş, donanımı yüksek, yetkinliği artmış finans adayları yetiştirmektir.

Vizyon

Finansal piyasalara donanımı yüksek mezunlar vermeyi kendine hedef olarak belirlemiş, günümüz teknolojik değişimlere hızlı bir şekilde ayak uydurmaya çalışan, finans ve sigorta alanında ulusal ve uluslararası güncel değişimleri yakından takip eden bir akademik kadroyla öncü bir bölüm olmaktır.

Amaç ve Hedefler

  • Program öğrencilerinde finansal okuryazarlığı oluşturmak,
  • Kamu ve Özel sektöre finans alanında donanımlı öğrenci yetiştirmek,
  • Ulusal ve uluslararası finansal gelişmeleri okuyabilen, yorumlayabilen öğrenciler yetiştirmek,
  • Program öğrencilerini alanlarında konferans, panel vb çalışmalara yönlendirerek finansal görüşlerini arttırmak,
  • Özel sektörden alanında uzman kişilerle program öğrencilerini düzenli olarak buluşturacak programlar düzenlemek,

Program Eğitim Amaçları

  • PEA1. Mezunlar, bankacılık ve sigortacılık sektöründe mesleki bilgi ve becerileri etkin kullanır.
  • PEA2. Finans sektöründeki dijitalleşmeye uyum sağlar, teknolojiyi etkin kullanır.
  • PEA3. Etkili iletişim kurar, bireysel ve ekip çalışmasına uygundur.
  • PEA4. Mesleki etik ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.       
  • PEA5. Sürekli öğrenme anlayışıyla mesleki gelişimini sürdürür.

 

Sayılarla Programımız

Bölümümüz 3 Doçent ve 1 Doktor Öğretim Üyesinden oluşan genç ve dinamik bir kadroya sahiptir.

Eğitim- Öğretim Metodları

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lapseki Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık Programı belirlediği amaç ve hedeflerine ulaşmak için aşağıda verilen eğitim- öğretim yöntemlerini kullanmaktadır;

Ders planını indirmek için tıklayınız

Mezuniyet Koşulları

4 Yarıyıl boyunca zorunlu ve seçmeli derslerinin toplamında 120 AKTS tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip ve 30 iş günlük yaz dönem stajını tamamlayan öğrenciler mezun olmaktadır.

Detaylı bilgi için http://ogrenciisleri.comu.edu.tr/egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-yeni.html.

 

3 + 1 İşyeri Uygulaması Eğitimi 

 

Mezuniyet Sonrası

Mezun öğrenciler ‘’Ön Lisans Diploması’’ almaya hak kazanır.

Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun olan öğrenciler, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ yi başarmaları durumunda örgün veya açık öğretim lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler.

İstihdam Olanakları

Meslek Yüksekokulumuz Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun olan öğrencilerimiz; Mevduat Bankalarının, Katılım Bankalarının, Yatırım Bankalarının ön lisans mezunu kabul eden departmanlarında, ulusal ya da uluslararası şirketlerin finans, muhasebe departmanlarında, Kamunun ön lisans kabul eden mal müdürlükleri, belediyeler vb kuruluşlarında istihdam edilebilmektedirler.

Bölümde Düzenlenen Etkinlikler

Seminerler

Dış Paydaş Ziyaretleri

İç Paydaş Toplantıları

Öğrenciler için oryantasyon tanışma toplantısı

Mezuniyet Töreni

 

MALİYE PROGRAMI           

Prof. Dr. Mehmet ŞAHİN

Dr. Öğr. Üyesi Meltem TARI ÖZGÜR

Öğr. Gör. Dr. Senil KETENCİLER

Öğr. Gör. Dr. Hilal ÇELİK

Öğr. Gör. Gamze ERDEN

Öğr. Gör. Başak ÖZSANCAK

Öğr. Gör. Burcu ÇAPAR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maliye Önlisans Programı 2011 yılında Lapseki Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş olup, 2011-2012 akademik yılında normal öğretim ve 2012-2013 akademik yılında ikinci öğretim programı eğitim ve öğretime başlamıştır. 

Meslek Yüksekokulumuz Maliye Programı Yükseköğretim Kurumları Sınavı  (YKS)’na göre TYT (Temel Yeterlilik Testi) puan türünde öğrenci almaktadır. Eğitim dili Türkçe’dir.

Misyon 

Maliye alanında ulusal ve uluslararası ölçekte gelişmeleri takip eden, mesleki bilgilerle donatılmış, girişimci, öz güvene sahip, bilimsel bilgiyi kullanacak bireyler yetiştirmektir.

Vizyon

Evrensel üniversite kültürüne uygun olarak, akademik disiplin ve kalite anlayışı ile eğitim veren, üretken, her konuda kendine güvenen, özgür, yaratıcı, alanında iyi yetişmiş mezunlar veren, öğrenci ve çalışanlarına güven telkin eden ve alanında öncü bir bölüm olmaktır.

Amaç ve Hedefler

-Maliye disiplininin temellerini bütçe, mali planlama ve vergi gibi alanlarda güncel konuların takibini yaparak öğretmek,

-Öğrencilerin maliye konusundaki bilgilere ulaşma, değerlendirme ve yorumlama becerilerini geliştirmek,

-Sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikler ile öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak,

-Alanıyla ilgili sektörlerde yapılan işleri yerinde takip ederek mesleğine yönelik uygulama becerisine sahip bireyler yetiştirmek.

-Ulusal ve uluslararası düzeydeki mali ve iktisadi olayları bilimsel yöntemlerle inceleyen, sorgulayan, gelişmeleri izleyen ve sorunlara çözümler üreten,

-Değişen ve gelişen şartlara göre kendini uyarlayabilen, alanındaki yenilikleri takip edebilen,

-Ülkesine ve insanlığa katkı sağlayacak maliye alanında yetkin,

-Kamu ve özel sektörün mali ve iktisadi konularda uzman eleman gereksinimini karşılayabilecek donanımlı ve nitelikli maliyeciler yetiştirmek.

Sayılarla Bölümümüz

Bölümümüz 1 Profesör, 1 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Öğretim Görevlisi Doktor ve 3 Öğretim Görevlisinden oluşan genç, dinamik ve yetkin akademik kadroya sahiptir.

Eğitim-Öğretim Metodları

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lapseki Meslek Yüksekokulu Maliye Programı amaç ve hedeflerine ulaşmak için aşağıda verilen eğitim-öğretim yöntemlerini kullanmaktadır.

  • Ders & sınıf içi etkinlikler
  • Grup çalışması
  • Okuma
  • Ödev
  • Sunum
  • Proje hazırlama
  • Staj
  • Mesleki faaliyet
  • Teknik gezi
  • Bilgisayar destekli öğrenme
  • Uygulama
  • Sosyal faaliyet

Ders Planını İndirmek İçin Tıklayınız

Mezuniyet Koşulları

4 yarıyıl boyunca 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri başaran, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olan ve 30 iş gününü kapsayan stajlarını tamamlayan öğrenciler mezun olmaktadırlar.

Detaylı bilgi için http://ogrenciisleri.comu.edu.tr/egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-yeni.html.

 

3 + 1 İşyeri Uygulaması Eğitimi 

 

Mezuniyet Sonrası

Mezun öğrencilerimiz, Maliye Meslek Elemanıunvanı ileÖn Lisans Diplomasıalmaya hak kazanırlar.

Maliye Önlisans Programından mezun olan öğrencilerimizin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından itibaren lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’na girmeleri gerekmektedir.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları

İstihdam İmkânları

Mezun olan öğrencilerin istihdam imkânları oldukça geniştir. Maliye meslek elemanları kamu iktisadi teşebbüslerinde, mahalli idarelerde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatları ile Mal Müdürlükleri’nde, Vergi Daireleri’nde, Sosyal Sigortalar Kurumu’nda, Ticaret Bakanlığı’nın ve diğer kamu kurumlarının bütçe ve gelirle ilgili birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca bankalarda ve özel sektör kuruluşlarının mali birimlerinde ya da yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci –mali müşavir ve muhasebe bürolarında çalışabilirler. 

Program mezunları yukarıda söz edilen çalışma alanları dışında, gerekli eğitim ve stajlarını tamamladıktan sonra kendi adlarına büro açarak Serbest  Muhasebeci unvanı ile de çalışabilmektedirler. Bunun yanında lisans eğitimini ilgili bölümlerde tamamladıktan sonra Mali Müşavir olma imkânına sahip olurlar. Mali Müşavir unvanı ile kendi bürolarını açabilirler ya da işletmelerin muhasebe birimlerinde Mali Müşavir olarak çalışabilirler. Yine aynı şekilde lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Sayıştay, Hazine Müsteşarlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Denetim Kurulu gibi üst kurum ve kuruluşlarda denetçi, uzman ve müfettiş olarak, İdari Yargı Hâkimliği sınavında başarılı olan öğrenciler ise idari Yargı Hâkimi olarak görev yapabilmektedir.

 

FOTOĞRAFLARLA MALİYE PROGRAMI