Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Lapseki Meslek Yüksekokulu

Lapseki

Lâpseki İlçesinin Kuruluşu M.Ö.600 yıllarına uzanmaktadır. Antik çağda Pityausa adı ile varlığını sürdüren ilçemizi Foçalıların kurduğu sanılmaktadır. İlçenin isminin kaynağı ile ilgili iki rivayet bulunmaktadır. Birinci rivayete göre; Bebrykos'lar denen ve bu bölgede yaşayan yerli halkın saldırısına uğrayan Foçalı göçmenler tam öldürülecekleri sırada Kral Mandrom'un kızı Lampseke araya girerek göçmenleri kurtarmış bu nedenle Helen göçmenleri Lampseke'ye bir tanrıça gibi tapmışlar ve sonradan ele geçirdikleri Pityausa kentine onun adını vererek şükran duygularını ifade etmişlerdir. İkinci rivayet ise Evliya ÇELEBİ'nin seyahatnamesinde rastlanmaktadır. Evliya ÇELEBİ'ye göre deniz kenarından uzak bir bayır ve seki üzerinde incirli bir orman vardı. Türkler incire Löp derdi. İşte burada yapılan bu şehre de incirli seki anlamında Lâpseki denilmiştir ki adı Löpseki'den gelir.

Lapseki kirazları ile ünlüdür ve bu yüzden her yıl Lapseki Kiraz Festivali düzenlenir. Lapseki, Marmara bölgesinin Güney Marmara bölümünde yer almaktadır. Doğusunda Biga İlçesi, kuzeyinde  Çanakkale Boğazı, batısında Çanakkale merkez ilçe, güneyinde ise Çan İlçemiz ile çevrilmiştir. Boğazın karşı kıyısında Gelibolu İlçesi bulunmaktadır. Ayrıca İlçe merkezinde bulunan limandan hareket eden feribotlar İle gelibolu İlçesine ulaşım sağlanmaktadır. Yüzölçümü 955 km2'dir.

resim931744

Matematik konumu İse 40 derece 20 dakika kuzey enlemi İle 26 derece 42 dakika doğu boylamının kesiştiği noktada yer almaktadır. Lapseki, İklim bölgelerinden (Marmara) İklim bölgesi İçerisinde kalmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçmektedir. Genel olarak dağlık ve engebelilerle kaplıdır. Dağlar çanakkale boğazına paralel olarak uzanırlar. Bu nedenle kıyı kesimlerinde çardak, umurbey ve delta ovaları yer alır. İç kesimler İse fazla yükseltisi olmayan yer yer akarsu vadileriyle yarılmış engebeli alanlarla kaplıdır. İlçenin rakımı 3 metredir.

resim233549

Özellikle meyve yetiştiriciliği konusunda İlçemiz önemli bir potansiyele sahip olup, Çanakkale'de yetiştirilen kirazın % 70'i, Şeftali ve Nektarinin % 73'ü ve Erik'in % 61'i Lapseki'de yetiştirilmektedir. Yetiştiriciliği yapılan ürünlerden kiraz, nektarin ve şeftali ihraç edilmektedir. Lapseki'den ihraç edilen Kirazın büyük kısmı, İngiltere, Almanya, Hollanda v.b. Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Lapseki'den ihraç edilen Şeftali ve Nektarin ise genel olarak Rusya, Ukrayna, Moldova ve Arap ülkelerine ihraç edilmektedir.
 
Sebzecilik konusunda da ilçemiz yüksek üretim potansiyeline sahiptir. Domates, biber, fasulye, kavun, karpuz gibi yazlık ürünlerin dışında karnabahar, brokoli, pırasa, marul ve ıspanak ilçemizde yetiştirilen kışlık ürünlerdir. Özellikle açık alanda Sırık Domates yetiştiriciliği ilçemizde her yıl artış göstermekte olup, sırık domateste 1 dekardan elde edilen ürün miktarı Türkiye ortalamasının üstündedir.
 
Lapseki ilçemizde şu anda 54 dekar plastik örtülü Sera mevcuttur. Seralarda genellikle Hıyar, Fasulye ve Marul yetiştiriciliği yapılmaktadır.