Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Lapseki Meslek Yüksekokulu

Fidan Yetiştiriciliği Programı

Tanım

Fidan Yetiştiriciliği Programı, uzun süreli bir yetiştirme periyoduna sahip meyveciliğin yanı sıra bağcılık ve süs bitkilerinin üretim, yetiştirme ve bakım teknikleri ile uygulamaları hakkında; ayrıca meyve, bağ ve süs bitkilerinin kültür çeşitlerinin özellikleri ve kültürel isteklerine göre bakım yöntemleri hakkında günümüzün bilgi ve tecrübesiyle eğitim ve öğretim veren bir programdır.

Amaç

Türkiye, coğrafi konumu ve ekolojik koşulları nedeniyle, önemli bir bağ ve bahçe ülkesidir. Birçok meyvenin de anavatanıdır. Son yıllarda, ticari amaçlı modern meyve ve bağ plantasyonları yaygınlaşmakta, dolayısıyla sağlıklı ve kaliteli meyve ve asma fidanına olan gereksinimin giderek artırmaktadır. Üreticimizi korumak için, ülkemiz politikaları doğrultusunda, sertifikalı fidan üretimi de zorunlu hale getirilmektedir. Bu da; kaliteli ve sertifikalı fidan üretim ve dağıtımında sağlıklı planlamaları yapacak nitelikli teknik ara eleman yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle sertifikalı fidan yetiştiriciliği, meyve, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi, bakım işlerinde tecrübeli, meyvecilik ve fidancılık kültürünü yaşatan ve sektöre farklı açılardan bakabilen bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Son yıllarda orman vasfını yitirmiş alanlarda meyve bahçesi kurulması, değişen iklim koşullarından dolayı alternatif egzotik meyve üretimine ilginin artması ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konusunda eğitim almış genç girişimcileri de desteklemesinin de etkisiyle ticari meyve bahçesi tesisine önemli yatırımlar yapılmakta, her geçen gün modern meyve bahçesi yatırımları da benzer sebeplerle artan tüketimden dolayı artmaktadır. Ayrıca meyve fidanı ihracatında yüksek pazar potansiyeli taşıyan Orta Doğu ülkeleri, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerinde de modern meyve yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaktadır. Yaşanan bu gelişmeler nitelikli meyve fidanı talebini artırmış, Türkiye fidan üretim ve ihracatına ivme kazandırmıştır. Bu ivme ile Türkiye fidan üretimi son 15 yılda 30 kat artığı bildirilmektedir.

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, Türkiye'nin 10 yıl öncesine kadar fidan ithal ettiği Avrupa ülkelerine fidan ihraç eder konuma geldiğini belirterek, "Fidancılık sektöründe 2023'te 100 milyon doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Birçok meyvenin yetişmesi için elverişli iklim ve toprak yapısına sahip Çanakkale’de 32.214 hektar ile zeytinlik alanları, 18.155 hektar ile meyve alanları ve 4.743 hektar ile bağ alanları oluşturmaktadır. Okulumuzun bulunduğu Lapseki ilçesi de ilimizin modern meyve ve fidan üreticiliği yapılan önde gelen ilçelerindendir. Ayrıca ilçe sınırları dahilinde FÜAB’a kayıtlı koordineli çalıştığımız 5 fidan üreticisi bulunmaktadır. Bunların yanında ilimizde faaliyet gösteren Anadolu Etap firması başta olmak üzere çevre illerde de bulunan birçok meyve, bağ ve fidancılık tesisi staj ve iş imkanı sunmaktadır.

Okulumuzda 7.000 m2 uygulama alanı bulunmakta ve bölgemizde en çok yetiştiriciliği yapılan sert ve yumuşak çekirdekli türlerde uygulama olanakları bulunmaktadır. Ayrıca uygulama yapabilecekleri bağ plantasyonu, fidan anaçlık parsellerimiz, uygulama seraları ve hasat sonu uygulama laboratuvarımız bulunmaktadır. Bodur meyvecilik, Doku kültürü (mikro çoğaltım) ve özel üretim teknikleri gibi birçok modern meyvecilik konuları ders kapsamımızda bulunmaktadır. Bölüm kadromuzda bulunan 1 doktor öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisinin yanında diğer bölümlerde görev yapan birçok konusunda uzman ve deneyimli öğretim üyeleri de programa destek vermektedir.

Fidan yetiştiriciliği programında öğrencilerimiz, fidan yetiştirme ile ilgili her türlü teorik ve pratik bilgiye sahip olarak kamuda ve özel sektörde ihtiyaç duyulan mesleki teknik eleman ihtiyacını karşılayacaklardır. Mezunlarımız Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kamu kuruluşlarında, özel fidancılık işletmelerinde, fidan üretim kooperatiflerinde görev yapabilmektedirler. Mezunlarımız kamuda tekniker olarak çalışma avantajlarının yanında “Orman Muhafaza Memuru” olabilme kriterini sağlamaktadırlar. Özel sektörde diplomaları ile özel fidanlık kurabilmektedirler. Bunların yanında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açtığı sınavları kazanarak Tarımsal Danışmanlık ve Yayım sertifikasına sahip olabilirler.

Akademik eğitim hayatlarına devam etmek isteyen öğrencilerimiz 2020 DGS tercih kılavuzuna göre ziraat fakültelerinin Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri bölümlerine ve mühendislik fakültelerinin Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Orman Endüstrisi Mühendisliği ve Orman Mühendisliği 4 yıllık lisans programlarına Dikey Geçiş sınavını kazanarak geçiş yapabilirler.

Hedef

Birçok tarımsal ürünün anavatanı olan ülkemizde yerel fidancılığın kalite seviyesini arttırmak ve dışa bağımlılığı azaltmaktır. Kaliteli bir fidancılık ile uzun sürede geri dönüş sağlanan meyvecilik yatırımlarının riskleri de azaltılmış olacaktır.

Kazanılan Derece

Eğitim süresi 2 yıl olan bu programdan mezun olan öğrencilerimiz ön lisans diploması alarak, Tarım Teknikeri unvanı alırlar.

Öğrencilerin Sahip Olacağı Yetkinlikler

Fidan Yetiştiriciliği Programı Ön-lisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır;

  • Bahçe bitkilerinin üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Sürdürülebilir tarım hakkında bilgi sahibi olur
  • Üretim yapılacak bölgeye, toprağa ve üretim şekline göre fidanı üretebilir ve seçebilir.
  • Teorik bilgileri, uygulama çalışmalarında edinilen becerilerle birleştirerek kullanabilme yeteneğine sahiptir.
  • Fidanların kalite değerlendirme ve bakım gereksinimlerini bilir ve uygular. Fidan materyalinin hasadı, taşınması, depolanması ve dikim işlemleriyle ilgili şantiye organizasyonlarını gerçekleştirebilir, fidanların satışa hazırlanması ve satışlarını yapabilir,

Mezunların Mesleki Profili

Fidan Yetiştiriciliği Programı mezunları, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ve il müdürlüklerinde, fidan ve meyve üretimi yapan özel şirketlerde iş imkânı bulmakta veya kendi işletmelerini kurarak, fidan üretimlerini yapabilmektedirler. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığının açtığı sınavı başarıyla tamamladıklarında kooperatif veya birliklerde tarımsal danışmanlık yapabilmektedirler

Mezunların Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları

  • Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
  • Bahçe Bitkileri
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
  • Orman Endüstrisi Mühendisliği
  • Orman Mühendisliği
  • Tarla Bitkileri

 

Bölümümüze Kayıt Olan Öğrenci Sayısı

678

Aktif Kayıtlı Öğrenci Sayısı

54

Mezun Ettiğimiz Öğrenci Sayısı

624

 

2021 Yılı ÖSYM Bilgileri

Puan Türü

Kontenjan

Yerleşen

2020-YKS 0,12 Başarı Sırası

2020-YKS En Küçük Puan

TYT

20      

TYT

Fidan Yetiştiriciliği (KKTC Uyruklu)

1

 

1227000

225.45200

 

Ders Planını İndirmek İçin Tıklayınız.

''Öğrencilerimizin gözüyle Fidan Yetiştiriciliği Programı''

Bölüm 1 Bölüm 2