Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Lapseki Meslek Yüksekokulu

Biyokimya Programı

Biyokimya, biyolojik sistemlerin organizasyon ve fonksiyonlarını moleküler düzeyde inceleyen bilim dalıdır ve pek çok bilim dalı ile yakından ilişki içindedir. 

Programın amacı canlı yaşamı ile ilgili fizik, kimya, biyoloji gibi fen bilimleri, sağlık bilimlerinin yanı sıra beslenme ve çevre olaylarını ilgilendiren konularda bilimsel ve teknolojik alanda yapılan çalışmalara gerekli katkıları yapabilecek, etkili ve verimli çalışma disiplinini kazanmış ve girişimcilik yetenekleri ile donatılmış insan gücünün yetiştirilmesinde ön lisans eğitimin verilmesidir.

Teknolojik gelişmeler 21. yüzyılın biyolojik bilimler ve biyoteknoloji çağı olacağına işaret etmektedir. Bilim ve teknolojinin amacı sağlıklı bir çevre ve sağlıklı bir yaşamdır. Bu nedenle bugün hayal bile edilemeyecek olanakların insanlığın hizmetine sunulmasında en büyük pay gelecekte bu meslek üyelerinin olacaktır. Bu nedenle bu programda öğrencilere biyokimya ağırlıklı laboratuvar tekniklerinin öğretilmesi analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması ve laboratuvarda çalışma becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir.

Ülkemizde Biyokimya Önlisans Programı’na sahip yalnızca üç üniversite bulunmakta ve toplamda üç örgün öğretim programı bulunmaktadır. Bu durum, bölgemizdeki iş olanakları düşünüldüğünde söz konusu programa olan ihtiyacın önemine işaret etmektedir. Biyokimyanın çeşitli dallar arasındaki bağlantıyı kurması nedeni ile iş alanlarının çeşitliliği ve yaygınlığı giderek artmaktadır. Biyokimya alanında güncel akademik ve mesleki temel eğitimi alan mezunlarımız, resmi/özel sektör AR-GE bölümleri, tıbbi ve kimyasal maddeler, tarım ilaçları, ilaç, gıda, kozmetik ve deterjan sanayileri gibi endüstriyel kuruluşlarda ara eleman olarak görev alabileceklerdir. Biyokimyanın çeşitli dallar arasındaki bağlantıyı kurması nedeni ile iş alanlarının çeşitliliği ve yaygınlığı giderek artmaktadır. İlimizin bulunduğu Marmara Bölgesi sahip olduğu sanayi sektörü ile Ülkemizin en yüksek potansiyel bölgesidir. Biyokimya programı söz konusu sanayinin olan kalifiye laboratuvar elemana ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Bölgemizde tarımsal üretim, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi de ayrı bir öneme sahiptir. Büyük ya da küçük ölçekli gıda firmalarının gerek AR-GE gerekse kalite kontrol laboratuvarlarında gereksinim duyduğu kaliteli ve laboratuvar eğitimi almış elemanın karşılanmasında söz konusu program önemli bir yere sahip olacaktır. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, muhafazası ile özellikle mayalanma gibi fermantasyon süreçleri ayrı bir öneme sahiptir. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Bölgesel Kalkınma Raporları, Vitikültür ve buna bağlı sektörün ilgili raporları, İlimizin gıda sektörü başta olmak üzere diğer sanayi alanlarının biyoteknolojik prosesleri için kaliteli kalifiye elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda Çanakkale gelişen yapısı ile üniversite ve diğer birçok kamu kurum ve kuruluşa ait laboratuvarlarda Biyokimya programı mezunlarına gereksinim duyacak potansiyele sahiptir.

 İş olanakları

1. Geniş kapsamlı (kimya, biyoloji, biyoteknoloji, endüstri) bilgi birikimleri ve uygulamalar sayesinde gıda, ilaç, tıbbi ve kimyasal maddelerin üretimi ve uygulamaları yapan firmalarda çalışabilirler.

2.  Çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma/geliştirme laboratuvarlarında, modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında çalışabilirler.

3.  Tarım ilaçları ve türevleri üreten ve analiz eden firmaların laboratuvarlarında.

4.  Kozmetik ve deterjan sanayileri ile fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında.

5. Üniversite, tıbbi, tarımsal ve çevre araştırma merkezlerinin rutin işlemler ve araştırma laboratuvarlarının belirli kısımlarında görev alabilirler.

DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLEN BÖLÜMLER:

Biyokimya Programı DGS ile girilebilecek lisans programları:

  • Biyoloji,
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik,
  • Biyoteknoloji,
  • Biyokimya,
  • Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji,
  • Genetik ve Biyomühendislik,
  • Biyomühendislik,
  • Kimya

Ayrıca Açıköğretim Fakültesi’nin çeşitli bölümlerine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kayıt yaptırarak bu bölümlerden lisans derecesi ile mezun olabilmektedirler.

Ders İçerikleri

 

 

Ekler

2020-2021 Biyokimya.pdf
2021-2022 Biyokimya.pdf
2022-2023 Biyokimya.pdf