Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Lapseki Meslek Yüksekokulu

AKILLI TARIM VE GIDA YÖNETİMİ BÖLÜMÜ

Akıllı Tarım ve Gıda Yönetimi Programı 

                     

Doç. Dr. Mustafa SAKALDAŞ (Bölüm Başkanı)

            

Prof. Dr. Gıyasettin ÇİÇEK

   

 

Misyonumuz

Akıllı Tarım ve Gıda Yönetimi Programı; hassas ve dijital tarım uygulamalarıyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, yeni sistemleri ve teknolojik yöntemleri takip edebilen, yeni ürün tasarımı, üretimi ve kalite kontrolünü yapabilecek yeteneklere sahip, çağın gerektirdiği bilgi ve beceri öğretiminin yanı sıra üniversite mezununda olması gereken eğitimin verilmesinde yardımcı olan kalite güvence dahil olmak üzere bitkisel ve hayvansal üretimi kapsayabilecek şekilde cihaz kullanabilme, tarladan sofraya ürün takip sistemlerini kullanabilme, dijital sistemli ve yerine göre yapay zeka destekli cihazlar ile ilaçlama, gübreleme, verim tespiti, hasat zamanı takibi, hasat, depolama, boyutlama gibi operasyonlarda görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Vizyonumuz

Öncelikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olma vizyonu kapsamında gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası eğitim öğretim etkinlikleri ile bölgesel ve ulusal alanda öncü bir meslek yüksekokulu olmak için çalışmalarını sürdürmektir. Özel sektörle senkronize bir şekilde çalışan bir kurum olmak ve mezunlarımızı ulusal ve uluslararası alanlarda çalışabilecek bilgi ve beceri sahibi yapmak, programın içeriğini oluşturan günümüzün ve geleceğin tarım ve gıda sektörlerinde zorunluluk olan dijitalleşmeyi hayata geçirmek programın vizyonudur.

Mezunların Kazandıkları Unvan

Derslerini ve stajını başarılı bir şekilde tamamlayan ‘Akıllı Tarım ve Gıda Yönetimi’ Programı mezunu öğrencileri “Akıllı Tarım Teknikeri” unvanı almaya hak kazanmaktadır.

Akıllı Tarım ve Gıda Yönetimi Mezunu Bir Teknikerin Görevleri Nelerdir?

Bir teknik eleman olarak temel fonksiyonunuz gıda mühendislerine, ziraat mühendislerine vb. pratik yardım sağlamaktır.

Arazide

•Drone uygulamalarıyla zirai mücadele uygulamalarını yapma

• Dijital programlar yardımıyla sulama ve gübreleme uygulamalarını organize etme

• Kartograf (Arazi haritalama) teknolojileriyle verim takibi yapma

• NIR Teknolojisi cihazlar yardımıyla hasat zamanı takibi yapma

• Cihazları kalibre etme ve bakımını yapma

 

Soğuk Depolama- Paketleme- Lojistik

• Tarladan sofraya ürün takip sistemlerini kullanma ve raporlama

• Soğuk Depolamada yapay zeka destekli sistemler yardımıyla ürün kalite takibini yapma

•Telefonla ve müşterilerle, devlet daireleriyle, meslektaşlarla ve diğer bilim insanlarıyla toplantılarda iletişim kurmak

• Bitkisel veya hayvansal ürünün lojistik süresince uzaktan takip sistemleri yardımıyla takibini yapma

 

Program Mezunlarımız ayrıca aşağıdaki özel niteliklere sahip olacaklardır:

• Hassas tarım teknolojilerini kullanma becerisi: Bitkisel ve Hayvansal Üretimde Özel ekipman ve cihazları kurup çalıştırabilmelidir. Ayrıca, takip ve işlemlerin düzgün ve güvenli bir şekilde çalıştığından emin olmak için ekipmanları ayarlamaları gerekebilir.

• Analitik beceri:  Hassas uygulamaları doğruluk ve özenle yürütebilmelidir.

• İletişim yetenekleri: Çalışmalarını bilim insanlarına, mühendislere ve teknik bir geçmişi olmayan işçilere açıklamalıdır. Genellikle sonuçlarını iletmek için raporlar yazarlar.

• Kişilerarası becerileri: Bir takımın bir parçası olarak diğerleriyle birlikte iyi çalışabilmelidir, çünkü genellikle bilim adamları, mühendisler ve diğer teknisyenlerle çalışırlar.

• Zaman yönetimi becerileri: Genellikle birden fazla görev, cihaz yönetimi ve proje üzerinde aynı anda çalışır ve görevlerini önceliklendirebilmelidir.

 

DERS PLANI

 

I.YARIYIL

Ders Kodu

Dersin Adı

T

U

K

Tipi

AKTS

YHT101

Kimya

2

0

2

Z

3

YHT102

Matematik

2

0

2

Z

3

YHT103

Bilgisayar Bilimlerine Giriş

1

1

2

Z

3

YHT104

Bitkisel Üretim Teknikleri

3

0

3

Z

3

YHT105

Toprak ve Bitki Besleme

3

0

3

Z

4

YHT106

Bitki Fizyolojisi

2

1

3

Z

4

YHT107

Ekoloji ve İklim Bilimi

3

0

3

Z

4

YHT108

İş Sağlığı ve Güvenliği

2

0

2

S

1

YHT109

Kariyer Planlama

2

0

2

S

1

YDİ101

Yabancı Dil I (İngilizce)

2

0

2

S

2

MEYOK Ortak Seçmeli Ders Grubu

 

 

1

1

2

S

2

TOPLAM

22

2

24

 

30

 

II. YARIYIL

Ders Kodu

Dersin Adı

T

U

K

Tipi

AKTS

YHT201

Bitki Koruma İlkeleri

3

0

3

Z

3

YHT202

Örtüaltı Tarım Teknikleri

2

1

3

Z

3

YHT203

Drone Uygulama Teknikleri

2

1

3

S

3

YHT204

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

3

0

3

S

4

YHT205

Sensör Sistemleri ve Uygulamaları

3

0

3

S

3

YHT206

Bahçe Bitkileri

3

0

3

Z

4

YHT207

Tarla Bitkileri

3

0

3

Z

3

YHT208

Zootekni

2

0

2

Z

2

YHT209

Mikrobiyoloji

2

1

3

S

3

MEYOK Ortak Seçmeli Ders Grubu

 

 

1

1

2

S

2

TOPLAM

22

2

24

 

30

 

III. YARIYIL

Ders Kodu

Dersin Adı

T

U

K

Tipi

AKTS

YHT301

Toprak ve Bitki Analiz Teknikleri

3

0

3

Z

4

YHT302

Tarımda Robotik ve Otomasyon

2

1

3

S

4

YHT303

Tarımsal Mekanizasyon

3

0

3

Z

4

YHT304

Tarımsal İşletme Yönetimi

3

0

3

S

4

YHT305

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojileri

2

1

3

S

4

YHT306

Yapay Zeka Destekli Üretim Yöntemleri

2

1

3

Z

4

YHT307

Veri Analizi ve İstatistik

3

0

3

Z

4

MEYOK Ortak Seçmeli Ders Grubu

 

 

1

1

2

S

2

TOPLAM

20

4

24

 

 

30

Not:  III. Yarıyıl 12 AKTS seçmeli ders alınacaktır.

IV. YARIYIL

Ders Kodu

Dersin Adı

T

U

K

Tipi

AKTS

ATA1003

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

2

0

2

Z

4

TDİ1003

Türk Dili

2

0

2

Z

4

YHT403

Tarımda Uzaktan Algılama ve CBS

2

1

3

S

3

YHT404

Akıllı Sulama Sistemleri

2

0

2

S

3

YHT405

Tarımda Nesnelerin İnterneti (IoT)

3

0

3

S

4

YHT406

Hasat Sonrası Yapay Zeka Sistemleri

2

0

2

S

3

YHT407

Girişimcilik

2

1

3

S

4

YHT408

Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetimi

2

0

2

S

3

MEYOK Ortak Seçmeli Ders Grubu

 

 

1

1

2

S

2

TOPLAM

19

5

24

 

 

30

    Not:  IV. Yarıyıl 17 AKTS seçmeli ders alınacaktır.