Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

Öğr. Gör. Neşe YILMAZ

PROGRAMLARIMIZ

Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Programı

İnsanlar tarihin ilk dönemlerinden beri beslenme, sağlık ve kozmetik alanında bitkileri kullanmışlardır. Teknolojinin gelişmesiyle bitkilerden elde edilen bileşikler sentetik olarak elde edilerek sağlık sektöründe uzun yıllar kullanılmış ancak son yıllarda sentetiklerin yan etkileri ve çevre kirliliğine karşı duyarlılığın artması nedeniyle insanlar şifalı bitkilere yönelmiştir.

Sentetik ilaçların gelişmesinde görülen muazzam ilerlemelere rağmen, modern ilaçların yaklaşık %25'i bitkilerden elde edilmektedir.Bu programın temel amacı, öğrencilere gen kaynaklarının korunmasını ve kültüre alınmasını öğretmektir. Diğer yandan, ilaç endüstrisi için bu bitkilerin özelliklerinin ve etkili maddelerinin belirlenmesi; bu bitkilere tedavi gücünü veren etkili maddelerin artırma çalışmalarının yapılması da amaçlanmaktadır.

Bitkileri, morfolojik özelliklerine göre tanıyan ve özelliklerini belirleyen öğrenciler doğadan toplamayı öğrenmektedir.''Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri'' olarak mezun olan öğrenciler, tıbbi bitki yetiştirme veya doğadan toplama ile ilgili kendi işlerini kurabilir, Tarım Bakanlığı, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi v.b. işletmelerde istihdam edilebilmektedirler.

Ders Programını indirmek için tıklayınız.