Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Programları Bölümü

Biyokimya Programı

Dr. Öğretim Üyesi Engin GÜR  (Bölüm Başkanı)

Dr. Öğretim Üyesi Coşkun KONYALI

Dr. Öğretim Üyesi Pınar ILGIN

Dr. Öğretim Üyesi Sibel ŞEN

Laboratuvar Teknolojisi Programı

Doç. Dr. Mehmet PARLAK

Dr. Öğretim Üyesi Feyza KOLCU

Dr. Öğretim Üyesi Sultan YAĞMUR

''Öğrencilerimizin gözüyle Laboratuvar Teknolojisi Programı''

Bölüm 1 Bölüm 2 Bölüm 3 Bölüm 4

Laboratuvar Teknolojisi Programının Amacı

Bu program, çeşitli sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu, kimya sektörü alanında vasıflı eleman üretmek amacıyla kurulmuştur. Bu programı başarı ile mezun olan öğrenciler "Kimya Teknisyeni" ünvanını almaya hak kazanırlar. Bu program, mezunlarını çeşitli laboratuvar ortamlarında çalışmaya hazırlar ve öğrencilere kimya mühendisleri ve kimyagerlerin gözetimi altında çalışırken kimyasal ve kimyasal ürünler geliştirmeyi öğretir. Bu programlara kayıtlı öğrenciler, kimyasal teoriyi sağlam bir şekilde geliştirirler ve bu teoriyi laboratuvar projelerini tamamlayarak nasıl uygulayacaklarını öğrenirler.

Mezuniyet Sonrası

Kimya laboratuvar teknolojisinde bir önlisans derecesi, öğrencileri bilimsel deneyleri güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için çeşitli kimyasallar ve ekipmanlarla çalışmaya hazırlar. Bu programlar mezun olduktan sonra daha yüksek eğitim seviyelerine zemin hazırlayabilir.

Kimyasal teknisyenleri genellikle iş yerinde deneyim kazanarak laboratuvar amirleri olarak pozisyonlara geçebilirler. Kimya biliminde, laboratuvar yönetiminde veya benzer bir alanda lisans derecesi bu süreci hızlandırabilir. Bunun için  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Mezunlarımız ayrıca aşağıdaki özel niteliklere sahip olmalıdır:

Teknolojiyi kullanma becerisi: Kimya teknisyenleri, özel ekipman ve cihazları kurup çalıştırabilmelidir. Ayrıca, deneylerin ve işlemlerin düzgün ve güvenli bir şekilde çalıştığından emin olmak için ekipmanı ayarlamaları gerekebilir.

Analitik beceri: Kimya teknisyenleri, bilimsel deneyleri doğruluk ve hassasiyetle yürütebilmelidir.

İletişim yetenekleri: Kimya teknisyenleri, çalışmalarını bilim insanlarına, mühendislere ve teknik bir geçmişi olmayan işçilere açıklamalıdır. Genellikle sonuçlarını iletmek için raporlar yazarlar.

Eleştirel düşünme becerileri: Kimyasal teknisyenler sonuçlarına sağlam mantık ve karar verme yoluyla ulaşırlar.

Kişilerarası becerileri: Kimya teknisyenleri, bir takımın bir parçası olarak diğerleriyle birlikte iyi çalışabilmelidir, çünkü genellikle bilim adamları, mühendisler ve diğer teknisyenlerle çalışırlar.

Gözlem becerileri: Kimyasal teknisyenler kimyasal deneyleri ve süreçleri dikkatlice izlemelidir. Koşullar, prosedürler ve sonuçlar dahil olmak üzere çalışmalarının eksiksiz kayıtlarını tutmalıdırlar.

Zaman yönetimi becerileri: Kimya teknisyenleri genellikle birden fazla görev ve proje üzerinde aynı anda çalışır ve görevlerini önceliklendirebilmelidir.

Bir Kimyasal Teknisyeni'nin Görevleri Nelerdir?

Bir kimya teknisyeni olarak temel fonksiyonunuz laboratuardaki kimyagerlere ve kimya mühendislerine pratik yardım sağlamaktır.

Laboratuarda:

•             Test çözümlerini hazırlama ve örnekleri işleme

•             Örnekleri test etme ve deney yapma

•             Test metodolojisi geliştirmek

•             Aletleri kalibre etme ve bakımını yapma

Ofiste:

•             Analitik sonuçları kaydetme

•             Raporlama için evrak işlerini yapmak ve analiz etmek

•             Telefonla ve müşterilerle, devlet daireleriyle, meslektaşlarla ve diğer bilim insanlarıyla toplantılarda iletişim kurmak

•             Envanteri korumak ve yeni stoğu sipariş etmek

Alan içerisinde:

•             Hammadde ve bitmiş ürünlerin kalite güvence numuneleri dahil olmak üzere analiz için numune toplamak

İş olanakları

Kimya teknisyenlerinin iş bulabilecekleri birçok yer var. Bunlar:

•             Kamu ve belediye yönetim birimleri

•             Kolejler, üniversiteler ve araştırma enstitüleri

•             Biyoteknoloji firmaları

•             Atık yönetim firmaları

•             Çevre danışmanlığı firmaları

•             Kimyasal işleme tesisleri

•             Adli laboratuvarlar

•             Diğer endüstrilerdeki firmalar, örneğin petrol ve gaz, ilaç üretimi, gıda ve meşrubat üretimi kozmetik üretimi, doğal ürün ve vitamin işleme ve sağlık hizmetleri

Laboratuvar Teknolojisi Programı Ders Planları

• 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılından İtibaren Geçerli Olan Ders Planı için TIKLAYINIZ.
  • 2017 Girişliler için Geçerli Olan Ders Planı için TIKLAYINIZ.

LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ MEZUNLARININ DİKEY GEÇİŞ YAPABİLECEKLERİ LİSANS PROGRAMLARI